Beschrijving

Boom-Boom : over vreemden en vrienden

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Lannoo in
Samenvatting
De eekhoorns van Eikrijk denken dat hun boom de enige boom is. Als een vogel overvliegt met een takje van een andere boom, gaan Tamia en Soeslik op onderzoek uit. Prentvertelling met paginagrote, kunstzinnige kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Recensie

Boom-boom

Jan Vancoillie, 19 maart 2018

In een kale vlakte staat een boom. Daarin wonen de eekhoorns van Eikrijk. Hun wereld reikt tot waar ze kunnen kijken, tot op een dag een duif overvliegt met een takje van een andere boom. Dat roept onvermijdelijk de vraag op of er nog een andere wereld bestaat. De durfal Soeslik gaat op verkenning, met in zijn kielzog de zachtaardige maar avontuurlijke Tamia. Uiteindelijk leidt hun tocht tot een pijnlijke botsing tussen twee culturen, al is er mogelijk een sprankel hoop. Het verhaal eindigt met een vraag aan de lezer: Wat zou jij doen?Het slot prikkelt, maar jammer genoeg doet het verhaal dat eraan vooraf gaat dat veel minder. De boodschap wordt al te duidelijk meegegeven, zelfs op het opdringerige af. Niet alleen staat de hele opbouw in dienst ervan, maar ook kan de meest sympathieke figuur Tamia het niet laten om geregeld een les mee te geven, bijvoorbeeld dat angst de slechtste raadgever is. De overduidelijke boodschap is dan ook nog eens verwoord in een taal die te vaak even houterig is als de twee bomen uit het verhaal. Er steekt te weinig variatie en vaart in de zinnen en dat begint al in de titels van de hoofdstukken: ‘Tak-Tak’, ‘Mid-Mid’, ‘Lach-Lach’ ... Zelfs de lessen klinken statisch: Echte helden vechten niet alleen tegen slangen. Ze moeten ook strijden tegen gemene woorden. De sympathieke vreemde eekhoorn Tsjip spreekt al snel een gebroken Eikrijks. Maar dat hij enkele bladzijden later foutloos een hele redevoering afsteekt, is toch wel erg ongeloofwaardig.Ook Sabien Clement is duidelijk niet op haar sterkst, alsof dit bleke verhaal afstraalt op haar kleurenpalet met overwegend bruine, grijze en mosgroene tinten. De smalle eekhoorns zet ze weliswaar expressief neer en de panoramische zichten nodigen uit om te ontdekken, maar die ontdekkingstocht valt wat tegen. Zeker, het verhaal kan een begin zijn voor een gesprek over het omgaan met ‘vreemden’ of ‘anderen’, maar dit o zo relevante thema mocht krachtiger verwoord zijn.


19 maart 2018© Pluizer40http://www.pluizer.be
Inger Bos
De eekhoorns van Eikrijk denken dat hun boom de enige boom is. Als er een vogel overvliegt met een takje van een andere boom, gaan Tamia en Soeslik op onderzoek uit. Stel dat er een tweede boom is? Wonen daar dan ook eekhoorns? Voorleesverhaal dat is gebaseerd op een muzikale theatervoorstelling. Eerder maakten schrijver/acteur/regisseur en illustrator samen al ‘Lodewijk de koningspinguïn’*. Nu gebruikt het duo het verhaal over de eekhoorns als metafoor voor het vluchtelingenvraagstuk. Het roept de lezers op het verhaal door te vertellen en elke keer te vragen: Wat zou jij doen? Waar het begin van de zoektocht nog vol ontberingen is, eindigt hij met redelijk wat wreedheden. Wellicht bedoeld om het belangrijke vraagstuk kracht bij te zetten, maar eerder afleidend. De illustrator zet met trefzekere lijnen verschillende omgevingen neer: de eikenboom, de hete lege vlakte, het heuvellandschap. Het tweetallenmotief komt terug in verhaal, tekst (hoofdstuktitels) en prenten. Tekst en beeld versterken elkaar zo. Mooie symboliek op de laatste spread: de open vraag, de boom als een open hand. Pittige prentvertelling om samen te lezen, te bekijken en over te praten. Groot formaat. Vrij kleine druk. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
© NBD Biblion