Beschrijving

Het Schapenfeest

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Van Gennep in
Samenvatting
Debuutroman over een dag uit het leven van de elfjarige Ayoub Abahouch, de zoon van Marokkaanse immigranten in een niet bij naam genoemde stad in Vlaanderen. De dag in kwestie is het islamitische offerfeest, of het 'Schapenfeest', zoals de populaire naam in Vlaanderen en Nederland luidt. Van Ayoub wordt verwacht dat hij zijn vader helpt bij het ritueel slachten van een schaap. Zelf heeft hij daar allesbehalve zin in en dus loopt er die dag van alles mis...

Recensie

Annemiek Buijs
Debuutroman van de jonge Vlaams/Marokkaanse schrijver El Azzouzi [1978]. De 11-jarige Ayoub moet zijn vader helpen met het slachten van een schaap voor een islamitisch feest. Hij is de enige zoon in het gezin en dient de traditie in ere houden. Ayoub houdt echter niet van schapenvlees en al helemaal niet van slachten, hij voetbalt liever op het pleintje. Ayoub saboteert en vertraagt de zaak en er ontstaat een speciale band met de Enige Echte, zoals hij het schaap noemt. De twee kunnen zelfs met elkaar praten. Het schaap wordt uiteindelijk toch geslacht, maar ook na de dood blijft het contact met Ayoub. De Enige Echte redt hem uit een hachelijke situatie op het voetbalpleintje. Het verhaal bevat veel chaotische taferelen en dialogen uit grote Marokkaanse gezinnen. Licht absurd proza over een jongetje, dat verward is over het opgroeien in twee culturen. De roman doet denken aan het werk van Al Galidi. Voor een multicultureel publiek. Paperback; kleine druk.
© NBD Biblion
Deze debuutroman van Fikry El Azzouzi beschrijft een dag uit het leven van de elfjarige Ayoub Abahouch, de zoon van Marokkaanse immigranten in een niet bij naam genoemde stad in Vlaanderen. De dag in kwestie is het islamitische offerfeest, of het 'Schapenfeest', zoals de populaire naam in Vlaanderen en Nederland luidt. Van Ayoub wordt verwacht dat hij zijn vader helpt bij het ritueel slachten van een schaap. Zelf heeft hij daar allesbehalve zin in en dus loopt er die dag van alles mis: een 'sabotagedaad' van Ayoub zorgt ervoor dat diens erg autoritaire vader verschillende keren over en weer moet rijden tussen zijn huis en de weide waar het schaap zich bevindt. Ayoubs sabotage heeft overigens niets met diervriendelijkheid te maken. Hij lust gewoon geen schapenvlees; de geur alleen al maakt hem misselijk. Uiteindelijk worden ook zijn oom Ramzi en diens vriendin Srani bij het gedoe betrokken.
Ayoub, die de hele tijd zelf aan het woord is, is een typische prepuber. Zijn vader noemt hij 'King Kong' en 'een gorilla in overall'. Voor zijn twee oudere zussen Asia en Hafza heeft hij de respectievelijke koosnaampjes 'het Gedrocht' (omwille van haar uiterlijk) en 'Al Jazeera' (omdat ze alles overal rondbazuint) bedacht. Samen zijn ze 'de krengen'.
Veel meer dan zijn ouders lief is wordt Ayoub 'beïnvloed' door de westerse 'cultuur'. Hij eet stiekem tijdens de ramadan, vindt de leraars van de madrassa 'baardmannen', spreekt veel beter Nederlands dan zijn ouders, wil topvoetballer worden en danst als Michael Jackson. De inwoners van Marokko vindt hij 'schooiers' en ooit heeft hij zelfs eens zijn schoen voor Sinterklaas klaargezet.
Ayoub is trouwens niet de enige 'afvallige' binnen de familie. Zijn oom Ramzi woont samen met een ongelovige blonde vrouw, drinkt en is nog uitsmijter geweest in een discotheek waar hij de Marokkanen 'buiten moest houden.' Met zijn leeftijdsgenoten heeft Ayoub dan weer gemeen dat hij over een rijke maar nog naïeve fantasie beschikt (hij voert hele conversaties met het schaap) en graag stoer doet. In zijn verbeelding verricht hij als Ayoub de Verschrikkelijke allerlei heldendaden.
Het Schapenfeest is helemaal geen zwaarwichtige roman over de problemen van de multiculturele samenleving (ook al komen die natuurlijk wel zijdelings een aantal keren aan bod), maar een vaak erg grappig boek dat bovendien geschreven is met een opvallend vlotte pen. [Johan Waumans]
Copyright (c) Vlabin-VBC20101231http://www.deleeswolf.be