Beschrijving

Recensie

Drs. Madelon de Swart
De Vlaamse webdesigner Marion, in haar vrije tijd kickbokser, wordt door een vriendin die op zakenreis naar Japan moet gaan, gevraagd op tienerdochter Chavi te passen. Die zit nog maar net op het internaat van het Schillergymnasium en komt de weekenden thuis. De weekenden zal ze logeren bij Marion, die haar maandagmorgen naar school zal brengen en vrijdagmiddag voor het weekend weer ophalen. Direct de eerste maandag proeft Marion op school een onplezierige sfeer. Impulsief reageert ze op een advertentie voor tijdelijk parttime internaatopvoedster en wordt aangenomen. Als kort erna een moord wordt gepleegd bevestigt dat haar gevoel, en is het de vraag of ze Chavi kan beschermen. De Vlaamse schrijfster (1970) schreef ruim 40 kinder- en jeugdboeken voor ze debuteerde met de goedbesproken psychologische thriller ‘Als alles duister wordt’. Deze spannende tweede thriller heeft een, ook psychologisch, uitstekend opgebouwde plot waarin actuele thema’s als pesten op school en pedofilienetwerken, heel goed zijn verwerkt. De heel verrassende ontknoping kan zeker overtuigen. Zwart omslag met kleurenfoto van een meisje. Normale druk.
© NBD Biblion
Het nieuwe schooljaar gaat van start in het Schillergymnasium. Dat betekent nieuwe gezichten zowel bij het personeel als bij de leerlingen. Chavi is er eentje van. Omdat haar moeder net nu naar het buitenland moet, vraagt die haar goede vriendin Marion om Chavi naar het internaat te brengen. Marion voelt meteen dat er een vreemde sfeer hangt en al vanaf het eerste moment zegt haar instinct dat Chavi op school bescherming nodig heeft. Ze besluit dan ook om te solliciteren voor de vacante positie van internaatopvoedster en wordt aangenomen. Door dingen die Marion als kind in een tehuis meemaakte, merkt ze wel op dat de internaatbeheerder van de jongensafdeling een onnatuurlijke interesse in jonge meisjes heeft, maar de pesterijen van de laatstejaars, Isabeau en Camille, ontgaan haar. Het is dan ook de vraag wie van hen Chavi als eerste te pakken zal krijgen.
Ook de schoolgebouwen zelf ondergaan tijdens de eerste schooldagen nog een opfrisbeurt. Bij de verfwerken loopt het fout en ’s ochtends wordt het dode lichaam van de schilder in het leraarslokaal aangetroffen. Het is overduidelijk dat hij vermoord werd, maar is deze moord louter een kwestie van de foute man op de foute plaats of zit er meer achter?
Het interessante van het boek is dat er veel meer in zit dan je op het eerste zicht zou denken. Van een doordeweekse moordzaak schuift het verhaal al snel op naar Chavi, die zelfs de spilfiguur in twee verhaallijnen wordt. En wat dan te denken van de rol die Marion toebedeeld krijgt? Haar verleden en heden vormen een belangrijke rode draad doorheen het verhaal. Of draait alles toch om de leerkrachten? Elk lerarenkorps bestaat uit uiteenlopende karakters met een verschillende achtergrond. Het kan dan ook niet anders of ze vullen het verhaal verder aan.
Daar waar alle overige personages realistisch worden beschreven, gaat de auteur een stapje te ver in de karakterisering van Marion. Het gaat haar allemaal net iets te gemakkelijk af: ze pikt vanaf de eerste minuut op dat er iets niet pluis is, ze solliciteert en krijgt meteen de job, ze doet aan kickboksen, ze trapt deuren in en slaat de slechteriken in elkaar… De andere personages komen levensechter over: de onzekerheid van de beginnende leerkracht, de wanhoop van nieuwe leerlingen om in de smaak te vallen bij hun klasgenoten, de druk op de schouders van de directeur die in de voetsporen van zijn vader treedt, de twijfels bij de politieagent die op het punt staat om te trouwen enz.
Het zou misschien te veel materiaal kunnen zijn om in één boek te stoppen: een moord, seksueel misbruik, pesterijen op school, maar hier vormen ze een geloofwaardig geheel dat bovendien zeer aangenaam leest en spannend blijft tot de laatste pagina. [Isabelle Notelaers]
Copyright (c) Vlabin-VBC20140731http://www.deleeswolf.be