Beschrijving

Zeven pogingen om een geliefde te wekken : roman

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door De Arbeiderspers in
Samenvatting
De ambitieuze, kunstzinnige Lioba droomt ervan haar dorp te verlaten. Op een dag wordt ze bewusteloos aangetroffen. Het gonst van de geruchten en de dorpelingen zoeken een manier om haar te bevrijden uit haar mysterieuze slaap.

Recensie

Lioba Hoogenboom heeft zich afgezonderd op het met riet begroeide gors in het fictieve dorp Oudering, op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Weg van een zoveelste mislukte poging om als modeontwerpster door te breken. Weg van de blikken van haar bekrompen dorpsgenoten, die zich doorgaans smalend uitlaten over hun artistiek aangelegde buitenbeentje. Lioba wou zich op het gors even gaan verstoppen ‘in de hoeken van haar dromerige lichaam’, maar zal uiteindelijk vier weken lang buiten bewustzijn blijven.
Haar grootvader, bij wie ze opgegroeid is, waakt dag en nacht bij haar en speelt platen om haar weer bij haar positieven te brengen. Voorts wordt er ingezet op tantrakunsten, een stimulerende plant, verwennerijen zoals een buitenissige maquillagebeurt en zoete rijstebrij, maar niets van dat alles mag baten. Wel ontstaat er uit deze pogingen een weefsel van verhalen rond de ongerealiseerde dromen van tal van Lioba’s dorpsgenoten.
De eigenlijke hoofdrol is weggelegd voor Neeltje Wiekhart. De krasse eigenaresse van het dorpsmuseum is vooraan in de negentig. In het kennismakingshoofdstuk ‘Ik ben er nog’ vertelt ze hoe en waarom ze de dood met open armen zou ontvangen, mocht die zich eindelijk aandienen. Dit hoofdstuk verscheen in 2011 al in De Gids, een publicatie die Ineke Riem in 2012 de Nieuw Proza Prijs Venlo opleverde.
Oude liefdesbrieven die aan Neeltje gericht zijn, duiken langs onwaarschijnlijke wegen op en zullen een cruciale rol spelen in Lioba’s ontwaken en tegelijk ook een zware steen van Neeltjes eigen hart wegrollen. Na de kus die de schone slaapster uit haar innerlijke isolement haalt, ontfermt haar voormalige soulmate en tevens jeugdliefde zich verder over haar. Ramses Troost — lang niet de enige naam met een bijbetekenis — is net terug uit Egypte van zijn stage onderwaterarcheologie. Voor zijn studies ging hij al duiken met Lioba, de enige met wie hij de magie van het afdalen in de stilte van de wereld onder water kon delen. Die passie blazen ze nu nieuw leven in.
Alles aan deze roman komt gemaakt over: het eiland als locatie om de beslotenheid ervan en omwille van het omringende water waarin men kan onderduiken voor de realiteit; de personages die weinig meer zijn dan bloedeloze spreekbuizen binnen hun eigen verhalen; de herkauwde sprookjesclichés. Riem (1980, het Zuid-Hollandse eiland Voorne) heeft in haar debuut tegelijk veel willen stoppen van wat haar persoonlijk beroert. Er zijn de versregels die toegelicht worden door de schrijfster, die poëzieworkshops geeft aan kinderen en jongeren. De getekende handsignalen voor duikers zijn moeilijk los te zien van haar jaar Beeld en Taal aan de Rietveld Academie. Ze maakte ook zelf de omslagillustratie en de tekeningen binnenin. Het eindresultaat is een zeemzoet boek dat te doelbewust gestileerd is om echt te raken. [Katja Feremans]
Copyright (c) Vlabin-VBC20130930http://www.deleeswolf.be

Details

Titel
Zeven pogingen om een geliefde te wekken : roman
Auteur
Ineke Riem
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Utrecht : De Arbeiderspers, 2014
206 p. : illustraties
ISBN
9789029586221 (paperback)
Doelgroep
Volwassenen
Genre
Romans