Beschrijving

Salam Europa!

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Prometheus in
Samenvatting
Een docent Oriëntalistiek in Amsterdam brengt de historische Europese rondreis van een 19e-eeuwse sjah tot leven door bronnenonderzoek en door met zijn student Iris de sjah achterna te reizen.

Recensie

In een notendop

Kader Abdolah nam de curieuze reis van een Perzische sjah door Europa, eind 19de eeuw, als basis voor een actueel verhaal over het belang van 'over de grenzen kijken' en de perikelen rond terreur en immigratie.

 'We moeten ons hier goed gedragen, anders zetten ze ons net als hun Leopold met een blote kont op de voorpagina van hun kranten. We ruiken onraad in dit land. Pas op!', zo laat Abdolah de sjah over België noteren in zijn dagboek. Inventieve vertelling, prachtig boek.

Prometheus, 432 p., 19,95 euro.

26 oktober 2016© De Morgen 51
Jelmer Soes
De Iraans-Nederlandse auteur (1954) voert een onderzoeker en docent Oriëntalistiek aan de Universiteit van Amsterdam op. Deze Sjeed Djamal heeft een oud reisdagboek van een Perzische sjah gevonden, die in de negentiende eeuw een grote rondreis door Europa maakte. Djamal besluit dit om te zetten in een historische verslaglegging. Hiervoor doet hij veel bronnenonderzoek en bezoekt hij samen met zijn student Iris verschillende plaatsen in Europa die de sjah ook aandeed. Deze verhaallijn weeft de auteur samen met de ‘hekajats’ (korte fabels, term uit de Oosterse vertelcultuur) van de reis van de sjah. Door de ontmoetingen van de sjah met de vele historische plaatsen en beeldbepalende personen van het negentiende-eeuwse Europa legt het boek eenvoudig verbinding met de Europese geschiedenis. Het zou dan als zodanig kunnen worden toegepast, al dan niet met educatieve doeleinden. De reizen van Djamal en zijn student door hedendaags Europa zorgen ook nog eens voor een boeiende maatschappelijke reflectie op de huidige staat van het continent, zonder ergens oordelend te worden.
© NBD Biblion