Beschrijving

Rosie en Moussa

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Querido in
Samenvatting
Rosie verhuist met haar moeder naar een groot flatgebouw. Daar leert ze de jongen Moussa kennen. Samen raken ze opgesloten op het dak van de flat. Vanaf ca. 6 jaar.

Recensie

Rosie en Moussa. Beste vrienden voor altijd

Magali Haesendonck, 22 januari 2015
Michael De Cock is er weer in geslaagd een pareltje van een vriendschapsboek neer te pennen. In het derde deel rond Rosie en Moussa staat een nieuwe figuur centraal: Oom Ibrahim komt een tijdje bij Moussa thuis logeren. Niet zomaar, maar omdat hij eigenlijk geen papieren heeft. Rosie vindt dit alles heel gek en stelt zich de vragen die elk kind van haar leeftijd (en dus ook de lezer) zou stellen. Rosie en Moussa sluiten Oom Ibrahim in hun hart, maar hij moet al gauw weer vertrekken. Hij gaat op zoek naar wat hij zelf een ‘ezelsbaantje’ noemt en vindt er heel toevallig eentje … bij Rosies moeder. Maar ook Rosies vader, die in het tweede boek uitgebreid aan bod komt, krijgt nieuws: hij mag de gevangenis verlaten. Een rasechte cliff-hanger voor het volgende boek.
Telkens een boek verschijnt over Rosie en Moussa, voegt De Cock een paar nieuwe elementen toe. Hij zoemt afwisselend in op Rosie en op Moussa’s leven en waar er bijvoorbeeld in het eerste boek nog geen sprake is van Moussa’s moeder of Rosies vader, krijgen die in het tweede en derde deel wel een rol toebedeeld. De culturele verschillen worden hier en daar subtiel aangeraakt, maar in dit derde deel treden ze meer naar voren, aangezien Moussa’s familie meer centraal staat. De Cock heeft een vlotte schrijfstijl en ook de samenwerking met Judith Vanistendael (vooral bekend van haar graphic novels) verloopt goed. Haar ietwat karikaturale, zwierige prenten voegen een extra dimensie toe aan een verhaal dat al sterk staat op zich. Een dikke pluim, een echte aanrader.
22 januari 2015© Pluizer56http://www.pluizer.be

Rosie en Moussa

Annelies Cochuyt, 22 januari 2015
Dit bijzondere boek laat ons het verhaal lezen over Rosie en Moussa. Moussa woont al een tijdje met zijn vader en broers in het grote flatgebouw. Rosie en haar mama zijn er net komen wonen. Moussa’s mama en Rosies papa komen niet in beeld. Waar die mama en papa zijn komen we niet te weten.
De twee kinderen zijn opgegroeid in een andere cultuur, maar ook hier besteedt de schrijver weinig aandacht aan. Laat dit nu één van de beste kenmerken van het boek zijn. Rosie en Moussa leven in onze tijd, in onze maatschappij en worden geconfronteerd met zorgen die voor ons heel herkenbaar zijn. Maar de problemen staan niet centraal; de klemtoon in dit verhaal ligt op de vriendschap die ontstaat tussen Rosie en Moussa en de avonturen die ze samen beleven.
De  andere personages zijn eerder typetjes zoals meneer Tak, de knorrige conciërge en mevrouw Hemelrijk, de aardige oude vrouw. Ook het verhaal op zich is vrij voorspelbaar. Maar de rake kinderlijke observaties en de gevoelige manier waarop het verteld wordt, maken er een hartverwarmend verhaal van. Vul dit aan met de zwierige en levendige zwart-witpentekeningen die hier en daar een verhaal op zich vertellen en je krijgt een aanrader van jewelste.   
22 januari 2015© Pluizer88http://www.pluizer.be
C. la Roi
Rosie verhuist met haar moeder naar een grote flat aan de andere kant van de stad. Daar woont ook Moussa, met wie ze vriendschap sluit en die haar overhaalt om stiekem met hem naar het dak van de flat te gaan, om van het uitzicht te genieten. Daar raken ze opgesloten. Waarom Rosa’s vader niet meeverhuist, wordt niet vermeld; wel wordt helder dat zowel moeder als Rosie hem missen. Karakteristieke types als de – niet al te nadrukkelijk allochtone – Moussa, de narrige conciërge, meneer Tak, en de lieve, oude mevrouw Hemelrijk. Eerste verhaal over Rosie en Moussa, dat eerder verscheen als vervolgverhaal op de kinderpagina van de stadskrant ‘Brussel deze week’. De subtiele humor in de dialogen wordt bevestigd in de vele zwart-witte pentekeningen, soms twee pagina’s breed, die een beetje doen denken aan Quentin Blake. De, soms stripachtige, illustraties versterken ook de sfeer van de grote stad en de intimiteit in de relatie tussen Rosie en haar moeder. Een origineel, hedendaags verhaal, waarin de vriendschap tussen de kinderen doet denken aan die van Jip en Janneke. Vanaf ca. 6 jaar.
© NBD Biblion