Beschrijving

Dit is Gonnie ! : buggyboekje

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Gottmer in
Samenvatting
Gansje Gonnie is heel trots op haar rode laarsjes en vindt het dan ook heel erg als ze ze op een dag kwijt is. Prentenboek met eenvoudige en vertederende tekeningen in kleur. Vanaf ca. 2 jaar.

Recensie

Gonnie

Kim Wezenbeek, 22 januari 2015

Gonnie is een klein geel gansje met knalrode lievelingslaarsjes. Ze draagt ze altijd, zelfs in bed. Op een dag zijn haar laarsjes weg en is Gonnie heel verdrietig. Wie heeft nu haar laarsjes ingepikt? Ze zoekt en ze zoekt en ... vindt ze aan de voeten van Gijsje. ‘Mooie laarsjes heb jij’, zegt Gijsje. En Gonnie kan er om lachen. Nu stappen ze samen rond, ieder met één allerallerliefst rood lievelingslaarsje. Het is een eenvoudig avontuur, maar Gonnie is dan ook nog maar een klein gansje. En voor kleine gansjes zijn die laarsjes héél belangrijk. Dunrea laat zijn gansje eigenlijk doen wat een peuter doet wanneer hij vol is van een nieuw speeltje: eindeloos lang ernaar kijken, het als een trofee ronddragen en liefst altijd en overal. Ook de herhaling is heel herkenbaar. Als volwassen lezer denk je halverwege: ‘ja, ik weet nu wel dat het haar lievelingslaarsjes zijn’. Maar een dolenthousiast kind houdt niet op met dit één keer te vertellen. Het gaat door en door, net als Gonnie. Want het zijn echt haar liefste allerallerliefste rode laarsjes. Dunrea tekent een gansje dat vertederend klein en ontwapenend oprecht is. In de eenvoud van de kleuren en de lijnen zitten zowel het verdriet, het spel als de blijdschap van Gonnie verstopt. Gonnie is zonder twijfel een boekje om vele malen opnieuw te bekijken. Samen, alleen of met Gonnie zelf! Je kan het boekje nu vinden in een tasje met pluchen Gonnie erbij. In dezelfde reeks verschenen ook Ollie, Bo, Eddie, Gonnie en Gijsje. Stuk voor stuk leuke kleine ganzen-verhaaltjes, altijd met kartonnen blaadjes om door nieuwsgierige kinderhandjes doorbladerd te worden.


22 januari 2015© Pluizer30http://www.pluizer.be
A.C. Rietveld-Prinsen
Vierkant hardkartonnen prentenboekje met twee afgeronde hoeken waarin gansje Gonnie zich laat zien als de trotse bezitter van een paar rode laarsjes. Ze draagt ze elke dag totdat ze ze op een dag mist. Ze gaat ze zoeken en vindt ze tenslotte aan de pootjes van een ander gansje, Gijsje. Voortaan dragen ze elk één laarsje. Weinig spectaculairs maar met zoveel plezier, zorg en eenvoud getekend en beschreven dat het vooral een lief, klein verhaaltje heeft opgeleverd. Weinig tekst, ritmisch taalgebruik door veel herhalingen in het begin van een zin. In de kleine prentjes zijn alleen de hoofdzaken verbeeld, vaak alleen een detail van een situatie. Zwarte pentekeningen in combinatie met aquarel. De achtergronden spelen geen rol en zijn daarom wit gelaten. Een heel mooie combinatie van korte tekst en kleine, fijne tekeningetjes die elkaar heel goed aanvullen. De hoofdzaken zijn duidelijk; meeleven met het gansje dat geniet van zijn laarsjes, bedroefd is als ze zoek zijn en tenslotte opluchting als ze weer teruggevonden worden. Leuk, eenvoudig prentenboekje voor peuters vanaf ca. 2 jaar. Zie ook 'Gonnie en Gijsje'*.
© NBD Biblion