Beschrijving

En toen zei de draak ... : een reis rond de wereld in dertig sprookjes

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Van Halewyck in
Samenvatting
Weet jij hoe de zon aan de hemel is gekomen? En dat een vrouw ooit 366 baby's kreeg? Dertig sprookjes of verhalen uit allerlei landen worden naverteld. Met aquarelillustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar of om zelf te lezen vanaf ca. 10 jaar.

Recensie

En toen zei de draak ...

Annelies Boost, 29 mei 2017

'En toen zei de draak ...' neemt je mee op reis rond de wereld in dertig sprookjes, beginnend met een Chinees scheppingsverhaal over geesten, de eerste mensen met een drakenlichaam en een reddende reuzenschildpad. Tot mijn favoriet behoort het Irakese verhaal van de zingende roos waarin twee koningskinderen weggehaald worden bij hun ouders. Om zijn zus terug aan het lachen te brengen, gaat haar tweelingbroer op zoek naar de lachende roos. Ook het Russische 'Sadko en Wolf en Maan' uit Alaska werd meer dan gesmaakt.Kleurrijke personages en mythische figuren dompelen je onder in een wondere sprookjeswereld die tot de verbeelding spreekt. Het verhaal van Ginger en de kaketoe vertelt de lezer over de dood, terwijl het wondermooie verhaal over de oorlog tussen de zee en de lucht de schepping van de rotsen schetst. Oogverblindende prinsessen, zwarte kaaimannen, een jaguartweeling, Baba Yaga ... dit boek heeft het allemaal.In dertig korte verhalen brengt Sabine De Vos eeuwenoude verhalen en legendes samen. Vertellend over de Inca’s, Eskimo’s en indianen komen verschillende culturen aan bod. Stuk voor stuk zijn de verhalen pareltjes, een genot om te lezen, boordevol wijsheden en lokale tradities. Vooraan in het boek geeft een wereldkaart een overzicht van de herkomst van alle verhalen. Een inhoudstafel zet de verhalen nog eens op een rij. Een link met onze eigen, gekende sprookjes uit Europa is nooit echt ver weg. De geschilderde illustraties van de hand van Emilie Lauwers in zachte pastelkleuren zijn sfeervol en brengen het boek in evenwicht. ​Een harmonieus boek, schitterend in taal en beeld!


29 mei 2017© Pluizer254http://www.pluizer.be
J. Staal
Deze vrij kloeke verzamelbundel met dertig sprookjes en volksverhalen uit de hele wereld begint met een Chinees scheppingsverhaal. Daarna volgen verhalen uit 25 landen, waarvan Rusland, Japan en Alaska dubbel of driedubbel vertegenwoordigd zijn. Het zijn voor het merendeel schitterende sprookjes; helaas verantwoordt samenstelster Sabine De Vos haar keuze niet. Ze zijn geschreven in een losse, heldere stijl met exotische elementen die het verhaal kleur geven. De beeldspraak is inventief en origineel: ‘De koning werd zo bleek als het eitje dat hij aan het eten was.’ De bundel bevat liefdessprookjes waarin de een de ander krijgt ondanks alle tegenwerking. Maar ook sprookjes die menselijke eigenschappen zoals hebzucht, jaloezie en hoogmoed aan de kaak stellen. Of andere zoals moed, doorzettingsvermogen en opofferingsgezindheid aanprijzen. De bundel is fraai uitgegeven met een turquoise linnen rugband en een leeslint en bevat zowel kleine als paginagrote aquarellen van Emilie Lauwers. De illustraties waarin veel wit is gelaten, zijn in zeer losse stijl geschilderd en ogen soms wat druk. Een boek waaraan veel plezier valt te beleven bij het voorlezen vanaf ca. 6 jaar of om zelf te lezen vanaf ca. 10 jaar.
© NBD Biblion