Beschrijving

Suriname, here we come! : het eerste reisavontuur van Floortje de Mol

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Pimento in
Samenvatting
Floortje en haar familie maken een wereldreis. Hun eerste bestemming is Suriname. Dingen lopen anders dan verwacht: Floortjes ouders maken ruzie, broer Ruben krijgt een vakantievriendin en zus Kato pubert. Bovendien moet Floortje huiswerk maken en raakt oma zoek. Met weetjes over Suriname.

Recensie

Redactie
Na het winnen van de jackpot in de Staatsloterij, is het gezin De Mol multimiljonair. Floortje is de hoofdpersoon van dit bijzondere gezin, dat met hun dementerende oma op reis gaat naar Suriname. Ze ondernemen veel en genieten van het land, maar er gebeurt ook veel: oma verdwijnt plotseling, mama neemt een straathond op, broer Ruben is verliefd op een Italiaanse schone, maar wat zorgwekkender is, zijn de vele ruzies van de ouders. Tussendoor moet Floortje ook nog een werkstuk maken over Suriname. Dit avontuurlijke verhaal zit boordevol actie, veel grapjes, maar ook veel wetenswaardigheden over Suriname met een totaal andere cultuur en natuur. Het boek is speels vormgegeven. Naast de tekst zijn er veel blokjes met weetjes, foto's, grappige pentekeningen en mailberichten van een vriendin uit Nederland. Het taalgebruik is vlot, met veel populaire termen. Qua vormgeving en lay-out speelt het boek in op de beeldcultuur. Een volgend deel wordt al aangekondigd. Vanaf ca. 9 jaar. NB: diverse wetenswaardigheden over Suriname en de Surinaamse bevolking zijn zeer generaliserend en stigmatiserend van aard.
© NBD Biblion
Het gezin van de elfjarige Floortje de Mol wint in de Staatsloterijshow tijdens oud en nieuw de hoofdprijs van dertig miljoen. Binnen twee weken gaan ze op reis naar Suriname. Daar doet de familie De Mol, bestaande uit vader, moeder, Floortje en haar tweelingzus Katoo, broer Ruben en oma, diverse plekken aan, waaronder een plaats die herinnert aan de slaventijd, de hoofdstad Paramaribo en de jungle. De reis is zeer educatief — Floortje doet kennis op die ze kan gebruiken voor een succesvol werkstuk voor school — maar ook avontuurlijk en spannend. Zo wordt het door het gezin geadopteerde hondje bijna door krokodillen verslonden, en is oma een paar dagen zoek. Daarnaast blijkt dat er veel uit het leven in Nederland gewoon doorgaat, zoals de ruzies tussen de ouders, tot groot verdriet van Floortje, die beseft dat ouders die de hele tijd liefdevol met elkaar omgaan, ook rijkdom kan worden genoemd. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Floortje. Het is dan ook vooral zij die we leren kennen. Over de overige gezinsleden vertelt Floortje wel het nodige, maar toch worden zij niet diepgaand, en soms zelf wat karikaturaal, neergezet.
Sanne De Bakker vertelt vlot, zonder dat het taalgebruik clichématig wordt of te veel is doordrenkt van de uitdrukkingen die kinderen vandaag de dag gebruiken. Verder slaagt ze er in om serieuze onderwerpen aan de orde te stellen en het verhaal toch luchtig te houden. De vorm is zeer aantrekkelijk; het verhaal wordt afgewisseld met e-mails van Floortje aan haar beste vriendin Lotte en haar lerares, brieven van Floortje aan Lotte, weetjes in aparte kadertjes, zwart-witfoto’s en vele kleine illustraties. Omdat Floortje een creatief type is, zien we ook wat ze aan teken- en plakwerken maakt, en krijgen we creatieve tips. Wat Floortje knutselt, hangt steeds samen met wat ze meemaakt en soms ook met in welke gemoedstoestand ze verkeert.
Sanne de Bakker maakte al verschillende prentenboeken en schreef onder meer een verhaal over de componist Mozart waarin deze met zijn familie door Europa rondreist om te musiceren. Suriname, here we come! wordt in de flaptekst getypeerd als reisdagboek, landengids, scrapboek en verhaal. Een reisdagboek is het in de e-mails naar Nederland en een landengids voor een beperkt aantal plaatsen. Dat de lezer op een aantal pagina’s wordt uitgenodigd foto’s te plakken en/of er een scrappagina van te maken, is een lastige opdracht om in het boek zelf te doen. In ieder geval worden er goede ideeën gegeven. Als verhaal over een leerzame en tegelijkertijd avontuurlijke reis is het boek zeker geslaagd.
Het volgende reisdoel van familie De Mol is al aangekondigd, namelijk New York. New York, here we come! verschijnt in het najaar van 2013. [Karen Ghonem-Woets]
Copyright (c) Vlabin-VBC20130228http://www.deleeswelp.be