Beschrijving

Kruistocht in spijkerbroek

Boek
Nederlands
Uitgegeven
door Lemniscaat in
Samenvatting
Dolf Wega (15) belandt door een tijdmachine in de kinderkruistocht van 1212. Omdat hij niet meer terug kan naar de 20e eeuw, besluit hij met 8000 kinderen mee te trekken op hun gevaarlijke tocht over de Alpen. Vanaf ca. 12 jaar.

Recensie

Redactie
De vijftienjarige Dolf komt via een tijdmachine in de kinderkruistocht van 1212 terechtkomt: 8000 kinderen vanuit Duitsland op weg naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de 'ongelovige' Arabieren (niet-christenen). Hij ontpopt zich als leider vanwege zijn medelijden, sociaal besef, moderne (medische) kennis en organisatietalent. Hij helpt de kinderen tijdens de barre, avontuurlijke tocht in hun strijd tegen de elementen in de Alpen, tegen vijandige bewoners en valse leiders. Onderweg maakt hij kennis met ziekte, wreedheid, dood, moed, vriendschap, trouw, de dertiende-eeuwse sociale verhoudingen en (bij)geloof. Het boek is in 2006 verfilmd (regie Ben Sombogaart, kijkwijzer: 9+) in het Engels; er is ook een Nederlands gesproken editie. Herdruk met het oorspronkelijke omslag van deze klassieker uit 1973 (Gouden Griffel 1974 en Europese jeugdboekenprijs 1976 voor beste historische roman). Met landkaart op schutbladen. Vanaf ca. 12 jaar.
© NBD Biblion
Dolf Wega, een tiener uit Amstelveen en grote liefhebber van geschiedenis, mag een kijkje nemen in het laboratorium van dr. Simiak en dr. Kneveltoer, vrienden van zijn vader die een tijdmachine hebben uitgevonden. Ze staat nog niet helemaal op punt en de geleerden doen alleen nog maar tests met dieren in een kooi. Hoe verleidelijk is het niet om een mens naar het verleden te kunnen sturen, die het bewijs van zijn tijdreis zou kunnen meebrengen en uit eigen ervaring zou kunnen vertellen hoe het leven eeuwen geleden was. Dolf wil het zo graag, de geleerden geven toe en flitsen hem naar het Frankrijk van de 13e eeuw. Maar het loopt mis. Hij komt niet in Frankrijk terecht maar in Duitsland en bovendien slagen ze er niet in hem op het afgesproken moment terug te halen naar zijn eigen tijd. Tot zover het Suske en Wiske-gehalte, want wat je daarna krijgt, is een wervelend avontuurlijke en authentieke historische roman. De truc met de tijdmachine mag dan wat artificieel zijn, het kwam er Thea Beckman op aan de middeleeuwen te bekijken vanuit een hedendaagse verwondering. Om de geschiedenis van de mensen in beeld te brengen, eerder dan over de hoge heren uit de geschiedenisboeken en de weergaloze helden uit de klassieke historische roman te schrijven. Wanneer Dolf beseft dat hij voor een paar maanden vastzit in de middeleeuwen, voegt hij zich bij een groep van duizenden kinderen, die op weg zijn naar Jeruzalem om de stad van de Saracenen te bevrijden, niet te vuur en te zwaard, maar ze zullen "de Saracenen verjagen met [hun] onschuld." Dat is tenminste wat de kwaadaardige Don Anselmus hen heeft aangepraat, terwijl hij geen andere bedoeling heeft dan de kinderen als slaven te verkopen. Waar Dolf op de kruistocht een - weliswaar hard en confronterend -- avontuur beleeft, in de hoop dat hij dankzij de niet aflatende zorg van het thuisfront weer veilig thuiskomt, is het voor de haveloze groep zwervertjes een bittere kwestie van overleven.

Dat Beckman geen correcte feiten verhaalt, die overeenkomen met historische plaats, tijd en personen, staat vast. Het is niet zeker dat er effectief kinderkruistochten zijn geweest en ze brengt gebeurtenissen uit verschillende periodes en plaatsen samen omwille van het verhaal. Een gebruikelijk, en voor de opbouw van een verhaal met de nodige spankracht, veelal noodzakelijk procédé, dat niet belet dat ze een authentieke (grotendeels navolgbare) reis door het middeleeuws Europa uitstippelt. De impact van Dolfs 20e-eeuwse kennis en talent, en de onwetendheid en gelatenheid in hun geloof van de middeleeuwers is soms wat scherp gesteld, maar de confrontatie tussen geloof en lotsaanvaarding enerzijds, en individualisme en zelfbeschikking anderzijds, is een boeiend en blijvend actueel gegeven.

Ter gelegenheid van de verfilming door Ben Sombogaart verscheen de 78e druk van Thea Beckmans 'Kruistocht in spijkerbroek' met een aangepaste cover en een kleurenkatern met foto's van de opnamen. Het boek werd bekroond met een Gouden Griffel in 1974 en de Europese prijs voor het beste historische jeugdboek in 1976. Van het boek is het bewezen dat het de tijd doorstaat, van de film is het zeer de vraag.

[Jen de Groeve]
Copyright (c) Vlabin-VBC20071231http://www.deleeswelp.be